Garry Higgins – Red Hash

Red Hash

In de reeks dierbare albums, vandaag een zeer grote favoriet uit mijn geboortejaar, 1973, de vergeten parel Red Hash van Garry Higgins, onder groot gejubel heruitgebracht in 2005 door het onvolprezen Drag City.

Red Hash was Higgins’ debuut, maar lang heeft hij daar niet van kunnen genieten, want kort nadat de plaat uitkwam in maart 1973 zat Higgins in de gevangenis. Higgins en zijn maten waren echte hippies die in een soort commune leefden op het platteland en hun dagen sleten met het roken van joints “thicker than a smokey”. Tot zover niets aan de hand, ware het niet dat president Nixon juist toen zijn “war on drugs” genadeloos liet losbarsten: samen met zijn manager Gary ‘Chico’ Cardillo werd Higgins opgepakt in oktober van 1973 tijdens een van de vele beruchte “pot busts”. Ze werden beiden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Higgins was van Sharon, Connecticut, maar in de jaren 60 was het in New York dat hij zijn eerste muzikale stappen zette, om te beginnen in de psychedelische groep ‘Random Concept’, nadien bij de avant-folkies van ‘Wooden Wheel’. Net voor Higgins voor jaren de nor inging, nam hij – gelukkig! – nog ‘Red Hash’ op en wel met de hulp van leden van zijn vorige bands: Jake Bell (gitaar, zang), Maureen Wells (cello, zang), Jerry Fenton (piano, orgel), Dave Beaujon (bass) en Paul Jerney (mandoline, fluit, zang). Naast gitaar en zang, nam Higgins ook de drumpartijen voor zijn rekening. De oplage van 1.000 exemplaren kende weinig of geen succes. Toen Higgins na 2 jaar vrijkwam, was iedereen de plaat al lang vergeten. Higgins speelde heel af en toe enkel nog in lokale cafés, stichtte een gezin, maar stak iedere ambitie naar een professionele carrière definitief in de ijskast.

Maar! In de jaren 90 bloeide er spontaan een groeiende en toegewijde aanhang rond de plaat, met David Tibet van Current 93 en Ben Chasny van Six Organs of Admittance op kop (Chasny coverde ‘Thicker than a smokey’ op zijn album ‘School of the flower’). Zach Cowie van het label Sub Pop/Drag City slaagde er uiteindelijk in Higgins te lokaliseren en zorgde in de zomer van 2005 voor een re-release van ‘Red Hash’. De plaat werd meteen door de internationale pers onthaald als vergeten meesterwerk.

Dit is een plaat om te beluisteren en te herbeluisteren, keer op keer, je zal ze nooit beu raken, geloof mij.

Related Posts with Thumbnails

1 Response to “Garry Higgins – Red Hash”


  1. 1 Jurgen

    Wat. Een. Ontdekking. Houdt ergens het midden tussen Nick Drake en Elliott Smith. Bij deze aangekocht! Bedankt voor de links 🙂

Leave a Reply