Bottomless belly button

Ik had het er al eerder over op deze freaky pagina’s, maar ik wil nog eens een pluim steken voor wat voor mij de strip van vorig jaar is: Bottomless belly button van de piepjonge en zeer getalenteerde Dash Shaw.

Bottomless belly button cover

Het boek vertelt het verhaal van een week in het leven van de Loony familie, waar de ouders na veertig jaar huwelijk besluiten te gaan scheiden. De drie volwassen Loony kinderen reageren elk op hun manier wanneer ze op de hoogte gebracht worden van de beslissing van de ouders tijdens een familiereunie in het afgelegen ouderlijk strandhuis. De oudste zoon, sportjournalist Dennis, heeft het het moeilijkst en probeert op zoek te gaan naar de oorzaak van de scheiding. Het middenste kind, Claire, wordt afgeleid door haar tienerdochter Jill en het verdriet van haar recente scheiding met de vader van haar enig kind. De jongste, Peter, is een filmstudent die in de knoop ligt met zichzelf en zijn dagen slijt op het strand met een aantrekkelijke kinderoppas.

Bottomless belly button - Jill & Peter

De drie hoofdpersonages zijn zo verschillend dat het soms moeilijk te geloven is dat ze deel uitmaken van dezelfde familie. Dennis is kinderachtig en gefrustreerd (“Homer Simpson with hair”, zegt Shaw zelf). Claire draagt de ganse strip door lange handschoenen, alsof die haar emotionele verwarring op afstand kunnen houden. Peter voelt zich uitgesloten: “My whole family looks at me like I’m a big, dumb frog”, zegt hij op een bepaald moment tegen zijn vriendin en Shaw tekent hem dan ook de hele strip door (720 pagina’s) met een kikkerkop, op één panel na dat dan ook in een soort catharsis als een ontroerende verrassing komt.

Bottomless belly button

Het cartooneske van de tekeningen geeft de gewichtigheid van het onderwerp een extra emotionele opstoot. Een wonderlijk boek dat ik iedere stripliefhebber van harte aanraad… Dash Shaw is een naam om te onthouden.

Related Posts with Thumbnails

2 Responses to “Bottomless belly button”


  1. 1 Uw Moeder

    Ik ben ‘m momenteel aan het lezen, in het Nederlands. Eerste hoofdstuk uit. Inderdaad een fijn boek.

  1. 1 The ruined cast at freaky.be

Leave a Reply